Deli s prijatelji

Otvoritev laparoskopskega simulatorja na Medicinski fakulteti v Mariboru

Včeraj, 13.12.2023, je na Medicinski fakulteti potekala slovesna otvoritev laparoskopskega simulatorja, napredne opreme, ki bo študentom medicine omogočala in vitro simulacijo kirurških posegov. Laparoskopski simulator, pridobljen kot del partnerskega projekta EMPOWER FOR 21, je v celoti financiran iz sredstev Norveškega finančnega mehanizma in sodelujoče slovenske udeležbe.

Na dogodku je predstavnik podjetja, odgovornega za dobavo simulatorja, praktično demonstriral njegovo uporabo in podal izčrpne informacije o samem simulatorju ter njegovem delovanju. Udeleženci so imeli priložnost sami preizkusiti delo na simulatorju, kar je še dodatno pripomoglo k boljšemu razumevanju njegove funkcionalnosti.

Obenem je svoj prostor zavzela tudi plodna debata glede možnosti približevanja simulatorja specializantom ter razpravljanje o vključitvi v učni program. Laparoskopski simulator predstavlja moderno napravo, ki študentom medicine omogoča simulacijo kirurških posegov, pri čemer razvijajo in krepijo kompetenco kritičnega razmišljanja med posegi, in sicer ob razreševanju proceduralnih problemov.

V okviru projekta EMPOWER FOR 21 si Medicinska fakulteta in UKC Maribor prizadevata še bolj integrirati laparoskopski simulator v izobraževalni program, da bodo študentje imeli čim več priložnosti pridobivati praktične izkušnje in izboljševati svoje spretnosti preden stopijo v klinično okolje.

S tem projektom in pridobljenim simulatorjem utrjujemo odličnost našega izobraževalnega sistema ter zagotavljamo, da bodo bodoči zdravstveni strokovnjaki prejeli najboljšo možno usposobljenost za svoje prihodnje kariere.